Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

2014 yılının en iyi filmleri

Sinema adına oldukça zengin ve verimli bir yılı geride bırakırken, sinemada yılın en iyilerini seçmezsek olmaz diye düşünüyorum... Türk sinemasının 100'üncü yılında sinema adına önemli gelişmeler yaşandı. Altın Palmiye'yi kucaklayan Kış Uykusu'nun bizlere yaşattığı gurur, sinemamızın 100'üncü yılında bizlere en büyük armağan oldu. Bağımsız filmlerin yakaladığı başarı ve dünya arenasında topladıkları ödüller sinemamız adına çok sevindiriciydi. Kadın yönetmen ve senaristlerimizin sayılarındaki artış da sinemamız adına oldukça gurur vericiydi. Geriye dönüp baktığımızda; bu yıl hangi filmlerden etkilendik, hangi filmleri izlerken gülüp eğlendik? Hangi filmler bizi hayal kırıklığına uğrattı? İşte huzurlarınızda '2014 En İyiler' listem!

1-
Yıldızlararası Sinema dünyasının dahi çocuğu Christopher Nolan, sinematografisiyle tarihe geçecek filmlere bir yenisini daha ekleyerek 'Yıldızlararası'nı sinemaseverlerle buluşturdu...
2- Kayıp Kız Edebiyattan beyaz perdeye uyarlanan eserler, sinemanın en zor ve en çok emek isteyen alanlarından biridir. Uyarlama filmler denilince aklımıza ilk gelen isimlerden biri de hiç şüphesiz David Fincher. Usta yönetmen yine bir uyarlamayla; Kayıp Kız'la karşımıza çıktı ve yine izleyiciyi yanıltmadı...
3- Boyhood Sıra dışılık denilince aklımıza onun ismi geliyor. Richard Linklater oldukça çarpıcı bir büyüme hikayesiyle; Boyhood ile karşımıza çıktı ve çarpıcı bir büyüme öyküsünü izleme şansı tanıdı bizlere.
4- Hobbit: Beş Ordunun Savaşı 2014'ün son günlerinde vizyona giren Hobbit: Beş Ordunun Savaşı, önceden hazırlanmış en iyiler listelerine inat listelere hızlı bir giriş yaptı. Peter Jackson seyirciye üçlemenin en iyi filmini izleme fırsatı sundu.
5- Büyük Budapeşte Oteli Wes Anderson, görkemli filmi 'Büyük Budapeşte Oteli' ile tipik bir kriminal olayı meşhur otel katlarında keyifli ve renkli bir biçimde anlatıyor.
6- Para Avcısı Martin Scorsese, Para Avcısı'yla izleyiciye etkileyici bir gangster filmi izleme fırsatı sundu.
7-İtirazım Var Sinemamızın aykırı yönetmeni Onur Ünlü, klasik polisiye türünün kurallarına sadık kalarak çektiği filmle sinemamızda böyle türlerin de başarıyla icra edilebileceğini herkese kanıtladı.
8- Son Umut Oscarlı aktör Russell Crowe'un yönetmen koltuğuna oturduğu ilk film olan Son Umut, zengin oyuncu kadrosu ve çarpıcı hikayesiyle yılın en iyilerinden olmayı kesinlikle hak ediyor.
9- Kış Uykusu Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kış Uykusu', 2014 Cannes Film Festivali'ne Altın Palmiye aday adayı olarak başvuran bin 800 film arasından sıyrılarak Altın Palmiye'yi elde etti...
10- Panzehir Türkler'in aksiyon dozu yüksek postmodern bir suç filmi yapabildiğinin kanıtıydı. Özetle; 2014 iddialı yapımlarıyla, 2015'in beklentilerini yükselten bir yıl oldu.


SİNE ANKET

ESER YENENLER

'Ayı Paddington'ı seslendirmeniz için sizi ilk kim aradı? İlk bana ulaşamamışlar, İbrahim'i aramışlar. Ayı seslendirmesini duyunca İbrahim (Büyükak) gülerek beni aradı: "Kardeşim ayı seslendiriyormuşsun, hayırlı olsun" dedi.
Ayı seslendirmek nasıl bir deneyim oldu? Sandığımdan daha kolay oldu, bana sesimde hiçbir değişiklik yapmamamı söylediler. Sesim, ayıya yatkınmış, o yüzden çok zor olmadı.
2014 yılına hangi filmler damga vurdu? Çok iyi Türk filmleri yapılıyor. Bence en iyi diye ayırmaya gerek yok!
2014 yılının yıldızı en çok parlayan yönetmeni kim oldu ? Ali Taner Baltacı, 'Hadi İnşallah'ta çok iyiydi. Hakan Algül her zaman her yılın 'En İyi Yönetmeni'. Burak Aksak yeni bir film yaptı (Bana Masal Anlatma) , ilk yönetmenlik deneyimine göre çok iyi bir iş çıkaracağını düşünüyorum
2014'ün en büyük sinema olayı neydi? 'Son Umut' filmi olmuştur. Russell Crowe, Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Olga Kurylenko'nun aynı filmde buluşması, bizim artık dünya sinemasına açılmamızdır.

SİZCE NE İFADE EDİYOR?

Bir Demet Tiyatro: Türk sitcom'unun atası
Yılmaz Erdoğan: Usta
3 Adam: Dostluk
Aşk- Taviz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA